Fixa taket även under vintern

Papptak Takläggning Vinter

Går du i funderingar om att lägga nytt tak på huset men är osäker på när det lämpar sig bäst att göra det? Tvärtemot vad många tror går det alldeles utmärkt att byta tak året om.

- Det finns folk som knappt tror att det går att göra på hösten. Men det är inga problem att byta på vintern. Det enda är att det kan ta lite längre tid om det kommer mycket snö. Först för att skyffla av det och sedan för att få det torrt, säger Niklas Mårtensson från Mårtenssons tak.

TAK. Inget tak håller för evigt utan behöver någon gång bytas. De allra flesta väljer att göra detta under det varmare halvåret, men det inte alla känner till är att det går minst lika bra att göra det även under vintertid.

- Förr var det mindre jobb på vintern, det ligger sedan gammalt. Men det var samma sak med till exempel markarbeten och asfaltläggning. Det gör man också på vintern idag. Det var mer säsongsbetonat förr, säger Niklas Mårtensson, som har jobbat med tak i drygt 20 år. Även för de som bara vill laga sina tak är det vanligt att folk tror att det måste ske innan vintern.

- Det är många som ringer nu för att de vill ha taket tätt innan vintern, de tror att man måste ha tätt innan den 1 december. Men så är det inte. På nybyggnationer till exempel kommer taket ofta på mitt i vintern.

STÄLLA EN STEGEAtt vädret påverkar ett takbyte spelar in lika mycket på resten av året då även hårda vindar och kraftigt regn kan ställa till det, alla årstider har sina för och nackdelar.

- För den som köper taket är ingen årstid bättre eller sämre. För takläggaren är det såklart bättre med vår eller höst när det inte är snö. Men för konsumenten spelar det ingen roll.

Är det någon skillnad på att byta tak under vintern?- Nä, egentligen inte. Det är inte mycket annorlunda än sommaren, bara snön. Så vet man till exempel att det ska snöa kan man lägga på en presenning dagen innan. Att ha räcke och skyddssele är alltid viktigt när man jobbar på ett tak, och då såklart extra viktigt på vintern när det finns risk för halka.

- Det gäller att tänka sig för. Som att ställa en stege, det kan vara halt under. Det gäller att tänka mer än en gång. Sen finns det såklart fallrisk även på sommaren, säger Niklas Mårtensson, och tillägger:

- Det är inga konstigheter. Är taket i behov av omläggning går det lika bra på vintern som på sommaren.

Niklas Mårtensson på Mårtenssons tak lägger framförallt papp. Pappen han anänder, lndex Mineral Helasta, har även en vinterpapp. Den är mer mjukgörande än den vanliga pappen vilket gör den mer lätthanterlig när det är kallt.